Misiunea noastra


Asociatia Atipic a fost infiintata in anul 2018, din dorinta de a oferi suport copiilor care au un diagnostic de Tulburare Spectru Autist / ADHD/ Intarziere in dezvoltare si familiile acestora.

Misiunea noastra

Tulburarea de spectru Autist (TSA) este un termen umbrelă folosit pentru a grupa o serie de tulburări de neurodezvoltare. Conform DSM-5 (APA, 2013) .
Pentru stabilirea unui diagnostic de TSA este necesară evaluarea unei diade de afectări: (1) carenţe persistente în comunicarea şi interacţiunea socială şi (2) modele restrictive, repetitive de comportament, de interese sau activităţi. Este recunoscut faptul că 1 % din populaţie are TSA (Centrul Atlanta pentru Controlul Bolilor).
Nu există un tratament pentru simptomele de bază ale autismului, însă copiii cu autism progresează mult mai bine atunci când este oferit un suport educaţional specific.
După diagnostic, este esenţială intervenţia timpurie pentru dezvoltarea şi educaţia copilului şi pentru viitoarea incluziune. O serie de programe de intervenţie timpurie au fost dezvoltate în ultimele decenii, o parte din ele având dovezi ştiinţifice puternice cu privire la eficienţă (Wong et al, 2014).

Asociatia Atipic a fost infiintata in anul 2018, din dorinta de a oferi suport copiilor care au un diagnostic de Tulburare Spectru Autist / ADHD/ Intarziere in dezvoltare si familiile acestora.
Fondatoarea Asociatiei , Psih. Clinician Specialist Nedelcu Maria Cristina lucreaza cu copii din anul 2004, cu expertiza in evaluare clinica, autoare de articole publicate in reviste/ carti de specialitate.
Psih Cristina Nedelcu a coordonat echipa de traducere si adaptare a testului ADOS- 2 (Autism Diagnostic Observation Schedule) in Romania fiind singurul instrument de evaluare recunoscut international a copilului / adultului cu TSA.
Cazurile intalnite au intarit ideea de a construi o asociatie non guvernamentala care sa vina in intampinarea dificultatilor pe care copii / parintii copiilor le intampina.
In cadrul asociatiei avem inscrisi un numar de 25 copii care beneficiaza de sedinte de psiho-pedagogie/ interventie comportamentala/ terapie ABA, logopedie, exercitii psiho-pedagogie , meloterapie , terapia PACT, intervenție ESDM- early start Denver Model , grupuri de socializare, exerciții de motricitate ,sport și coordonare.

Contacteaza-ne acum si vom veni in ajutorul tau!